Kdo in kaj

Zakaj bi pisal o tako vsakdanji zadevi kot je kolesarjenje po mestu?

Mnogi izmed nas se dnevno vozimo po opravkih z avtomobilom in komaj čakamo popoldan , da se oblečemo v svoje nobel kolesarske cote in zajahamo svoje ultra moderno gorsko/cestno/freeride/kakršnokli-že kolo in uživamo v vrtenju pedal po bližnji in daljni okolici.

Na žalost pa večini ne pade na kraj pameti, da bi se po svojih vsakodnevnih opravkih odpravili s kolesom, pa čeprav je to le kakšen kilometer stran.  Še najlažje se je usesti v avto in se premakniti eno ulico stran in potrošiti 10 minut z iskanjem parkirnega prostora, namesto, da bi se usedli na kolo in bili v minuti ali dveh na cilju, se pri tem malce razgibali in potrošili kakšen liter bencina manj, prihranili našemu planetu kakšno kilco CO2 v ozračju in naredili uslugo sebi in drugim someščanom, ker bi takrat razbremenili prepolne mestne ulice vsaj enega avtomobila.

Čas je da se ozremo k našim severnim evropejcem, nizozemcem in dancem, ki se množično prevažajo vsakodnevno s kolesom in poskusimo to seme kolesarjenja zasejati še po ljubljanski kotlini in kar se da hitro zmanjšamo našo psihično odvisnost od avtomobila. Življenje na kolesu je precej bolj pestro in zanimivo…

Hvala Mikaelu z www.copenhagenize.com za iskrico, ki je zanetila tale blog.

Tudi tvoj prispevek je dobrodošel, piši na naslov :

urbanvelo.ljubljana[at]gmail.com

Gregor

PS:

Poleg koles imam rad tudi avtomobile, še posebej tiste klasične, eden je tudi v moji garaži…:-)

Advertisements