Civitas Elan – celovita kolesarska strategija za Ljubljano

MOL je v okviru vse evropskega projekta CIVITAS pristopil k projektu, ki med drugim vzpodbuja tudi večjo uporabo koles, kot vsakdanji način prevoza po mestu.

9. julija je bil ustanovni sestnake, danes pa je bil še drugi sestnake, kjer so predstavili skelet projekta. Uvodno besedo je imel tudi župan Zoran Jankovič, ki je med drugim obljubil tudi sledeče:

  • lisic za kolesa v Ljubljani ne bo, za motocikle pa so že dejstvo,
  • pripravlja sesistem, ki bo zaračunaval vstop z avtomobilom v ožje mestno središče.

Sestnanek je bil zanimiv v toliko, ker se je tudi med samimi pristaši kolesarjenja našlo presenetljivo veliko skeptikov glede perspektive kolesarnjenja v Ljubljani. Veliko debate se je vrtelo v začaranem krogu ali naj bodo najprej kolesarske steze in šele potem kolesarji ali obratno.

Naj bo takoj vsem jasno:

Kolesarji se ne vozimo s kolesom zaradi urejenih kolesarskih stez ampak ker nam je kolesarjenje v veselje in sprostitev, pa naj bo to po kolesarskih stezah, stisnjeni na rob cestišča na prometnih mestnih ali  medkrajevnih cestah, ali pa na makedamskih cestah slovenskega podeželja in hribov. Večini tudi ni dosti mar za izpuste CO2.  Kolo gre pač slučajno na roko manjšim izpustom. Na kolesu je življenje pač lepše in uživamo v teh trenutkih.

Pozdravljam vsak poizkus , ki bo naredil Ljubljano prijaznejšo kolesarjem

168_6855

Advertisements

2 responses to “Civitas Elan – celovita kolesarska strategija za Ljubljano

  1. Kolesarji se res vozimo po mestu s kolesom zaradi sprostitve, vendar je zelo pomemben vidik tudi ta, da je to najcenenejsa oblika prevoza oziroma je brezplačna in s kolesom skoraj povsod po Ljubljani prideš najhitreje!Javni potniški prevoz je sicer dobrodošel ampak zaradi zastojev in premajhnega števila avtobusov, dostikrat neučinkovit. Poleg tega pa se kot kolesarka odlično počutim, ker ne prispevam k onesnaževanju že tako preveč “zapacanega” ljubljanskega zraka. In mislim, da ni res, da je večini za to vseeno.

  2. urbanveloljubljana

    Nina, seveda nam ni vseeno.

    Ljudje, ki se na delo in ostale opravke vozijo s kolesom to običajno počnejo že od nekdaj, predvsem zato, ker je to zanje, kot si napisala, najcenejši in najhitrejši način prevoza. Verjetno takrat niti niso imeli avtomobila, ki bi jih lahko premamil.
    Sam kombiniram avto in kolo, vsakokrat, ko pa moram v center z avtom ugotovim, koliko lepše in elegantneje se premikaš na kolesu ! 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s